Sektörün ve dönemsel gelişmelerin etkisi ile yüksek hızda büyüyen şirketlerin kendi içsel yapıları ve tarihsel dinamikleri, şirketlerin göstermiş olduğu büyümeye paralel olarak verimliliklerini artırması açısından yeterli olmamaktadır. Verimliliğin optimal seviyeye çıkarılması adına şirketin misyon-vizyon-hedef bağlamında stratejik hedeflerine ulaşması adına ve verimliği artırmak için izlenecek en önemli yol bu hedeflere uygun yapının kurulması ile mümkündür.
Özellikle aile şirketleri başta gelmek üzere şirketlerin ve ailelerin yaşadığı gelişmeler ve değişimler, kurumsal yapıların varlıklarını gelecekte korumaları konusu da yeni riskler ve sorunlar barındırabilmektedir.
Kurumsallaştırma işlemlerinin çerçevesi bütünlük arz etmekte olup, şirketlerin risk unsuru içeren değişimlerden en alt seviyede etkilenmesi aile yapılarındaki değişimlerden bağımsız olarak varlıklarını sürdürebilmesi içim başta aile anayasası ve ortaklık sözleşmeleri olmak üzere, gerekli bütün hazırlıkların yapılması çok önem taşımaktadır.
-Şirketlerin yeniden yapılandırılması, bütçe ve raporlama birimlerinin kurulması, iç kontrol sistemlerinin kurularak etkin hale getirilmesi, aile anayasası ve ortaklık sözleşmeleri v.b. konularda danışmanlık hizmeti, finansal yönetim zorlukları, yeniden yapılandırma konuları, pazarlama konuları ve dijital dönüşüm konuları ile ilgili mevcut durum analiz edilir , gelişme alanları belirlenir; doğru strateji kurgulanır ve sahada işleyecek yönetsel yapılar tasarlanır.
Doğru strateji belirlemek için etkin bir yönetim gereklidir. Doğru strateji belirlendikten sonra, stratejiyi planlamak gerekir. Sonraki aşama olarak bu stratejiyi doğru bir şekilde uygulamak gerekmektedir. Uygulama aşamasında, her adım kontrol edilmeli ve başarıya ulaşmak için gerekli görüldükçe önlemler alınmalıdır.
Kısacası, “Hedef koyamadığınız şeyi ölçemezsiniz. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.”